1402-05-26 13:52
499
0
86121
یادداشت؛

مسجد سنگر دفاع از ارزش‌های انسانی است

توجه به کاربردهای تاثیرگذار مسجد مهم است و نهادهای فرهنگی باید راهبردهای پیامد محوری را در دستور کار داشته باشند و از ظرفیت عظیم آن استفاده کنند.

به گزارش گلستان ما، علی منصوری در یادداشتی نوشت: سي‌ام مرداد روز جهانی مسجد نامگذاری شده و توجه به کاربردهای تاثیرگذار آن در سرنوشت جهانی امت اسلام؛ ضرورت دارد تا نهادهای فرهنگی راهبردهای پیامد محوری را در دستور کار داشته باشند و از ظرفیت عظیم آن استفاده خداپسندانه صورت پذیرد.

در تاریخ اسلام اولین بنای مسجد توسط نبی مکرم اسلام حضرت محمد (ص) در اولین سال هجری در مدینه النبی بنا نهاده شد، هدف اصلی بنای مسجد النبی ایجاد مکان خاصی برای عبادت خداوند متعال و رسیدگی به امورات روزانه مسلمانان مدینه و محل رسیدگی به تحولات سیاسی اجتماعی وپایگاهی برای خدمت رسانی به مهاجرین وانصار باشد.

مسجد النبی محل ابلاغ پیام‌های الهی و مکان دریافت برنامه‌های فردی و اجتماعی و محل حفظ آیات الهی و تربیت انسان برای رسیدن به قرب الهی و جذب مردم مشتاقی که تشنه شنیدن کلام الهی بودند.

حضور جوانان در مسجد بدلایل جذابیت اخلاق کریمانه پیامبر اسلام (ص) با مسلمانان و اهمیت دادن پیامبر اعظم به جوانان باعث اقبال آنان به اسلام شده بود.

در ادوار تاریخ اسلام مسجدمحل حضور مردم وتضارب افکار وپایگاهی برای حل مسائل و مشکلات فردی و اجتماعی و قرارگاه تحولات عظیم اجتماعی و سنگر دفاع از حریم اسلام ناب محمدی (ص) بود یکی از عناصر پیروزی انقلاب اسلامی حضور روحانیت و مردم متدین با محوریت مساجد بود.

متاسفانه در سال‌های اخیر توجه کمتری به اثرگذاری مسجد در رشد و تعالی مادی ومعنوی آن شده است اکثر مساجدما اکتفاء به دو و یا سه وعده نماز خواندن و بعضا ذکر دعا و روضه مختصری شده و در سایر زمان‌ها درب مساجد بسته است، در حالی که مساجد می‌توانند منشاء تحول‌آفرینی در ابعاد مختلف زندگی انسان‌ها باشند.

بدلیل کوتاهی‌های برخی از نهادهای فرهنگی بطور کامل از ظرفیت مساجد استفاده بهینه نمی شود. بعنوان مثال استان گلستان با داشتن افزون بر ۲ هزار و ۵۰۰ مسجد و حسینیه در ۳۳ نقطه شهری و بیش از یک هزار روستا؛ صاحب بزرگترین پایگاه فرهنگی است، حقیقتا به چه میزان از این ظرفیت استفاده گردیده است، اولین اثر بخشی و کاربرد محوری مساجدمیتواند شامل آموزش احکام دینی و آموزش زندگی اسلامی برای برادر ان و خواهران مسلمان ما باشد.

ثانیا مسجد می تواندمحلی برای تبادل نظر و پاسخگویی به شبهات جوانان باشد،حضور یک روحانی مجرب وعالم عامل به معارف الهیه یکساعت قبل وبعد از نمازهای یومیه میتواند محل حضورجوانان سرگردان در فضای مجازی وغیره را فراهم نماید.

 ثالثا از آنجا که مسجد محل تربیت دینی است حضور والدین با همراهی خانواده وگوش فرادادن به وعظ و خطابه وتفسیر آیات الهی و روایات اهل بیت علیهم السلام چنان نقشی در تربیت روحی وروانی انسان داردکه به ندرت میتوان آن را در کلاس های دانشگاهی یافت.

درود و سلام خدا به روان پاک همه علمای گذشته که مسجد را پایگاه عشق به اسلام وانسانیت و اخلاق حسنه و محل آموزش معارف دین نموده بودندبفرستیم. خاطره ای از مرحوم آیت ا... سید سجاد علوی که رضوان خدا بر اوباد را از زبان مامومین  با ایمانی باز گو نمایم که سالیان زیادی در پای منبرش درس ایمان آموختند.

آیت ا... سید سجاد علوی رحمه ا...علیه پس از اقامه نماز، تفسیر قران، باذکر روایی آن را در کمتر از نیم ساعت با شیوا ترین کلام  بیان می‌فرمودند وبه ندرت سخن تکراری داشتند لذا منبر ایشان از جذابیت خاصی برخوردار بود. اما امروزه بعضی از عزیزان با طولانی نمودن سخنرانی نه تنها باعث خستگی مستمعین می گردند بلکه بدلیل تکراری بودن سخنانشان تاثیر گذاری اندکی دارد.

 ثالثا: نقش واگذاری مسئولیت ها و اهمیت دادن به موضوع اجتماعی بودن اسلام ؛ و تقویت روحیه تعاون در برنامه های مساجدخصوصابرای قشر جوان, می تواند روحیه نشاط را در آنها زنده وماندگار نماید.

رابعا: بیان احکام شرعی و آشنا نمودن مامومین به مسائل شرعیه و بیان یک حدیث کوتاه در بین دونماز می تواند اثرات روحی وروانی مثبتی را ایجاد نموده وروحیه ایثار و خدمت رسانی به محرومین را افزایش دهد.

خامسا: از آغاز اسلام مساجد محل بصیرت افزایی ومکان مبارزه با حاکمان فاسد وپادشاهان ظالم و سد محکمی در مقابل نقشه ها وتوطئه های منافقین بوده است، لذا مساجدی که  در آن بیان حاکمیت دین و بصیرت افزایی داشته باشد محل نزول برکات الهی خواهد بود، در حدیث قدسی آمده است: ((مساجد خانه‌های من در زمین هستند.

مساجد برای اهل آسمان نورافشانی می‌کنند؛ همان طور که ستارگان برای اهل زمین میدرخشند.))امروز دشمن باتمام امکانات فکری, فرهنگی ، اقتصادی, سیاسی و نظامی در تقابل با سلام برخاسته است وسنگر به سنگر درصدد ضربه زدن به دین  را دارد ،بنا براین برنامه محوری مساجدمیتواند مهمترین سنگری باشد درمصاف با دشمن؛ و از اسلام وقرآن و نوامیس اسلامی و خانواده  دفاع کند, لذا مسجد علاوه بر کاربرد روشنگرانه  در زندگی اسلامی مردم؛ کارکرد سیاسی آن نیز از زمان رسول خدا(ص) تاحالا بر هیچ مسلمانی مکتوم نیست.

امام خمینی(ره) در تبیین بعد سیاسی مسجد فرمودند: «مسجد در اسلام و در صدر اسلام همیشه مرکز جنبش و حرکت های اسلامی بوده... از مسجد تبلیغات اسلامی شروع می شده است، از مسجد حرکت قوای اسلامی برای سرکوبی کفار و وارد کردن آنها در [زیر] بیرق اسلام بوده است.

شما که از اهالی مسجد و علمای مساجد هستید، باید پیروی از پیغمبر اسلام (ص) و اصحاب آن سرور کنید و مساجد را برای تبلیغ اسلام و حرکت اسلامیت و قطع ایادی شرک و کفر و تأیید مستضعفین در مقابل مستکبرین قرار دهید.» ومقام معظم رهبری می‌فرمایند: ((در تاریخ اسلام، مسجد مرکزی برای مشورت، همکاری و تصمیم گیری در مسائل مهم اجتماعی، سیاسی و نظامی بوده  است.))

سادسا: مسجد بهترین مکان برای آرامش قلب‌ها و پناهگاهی برای زندگی آشوب زده فرهنگ غربی است، زیرا ذکر ویاد خدا به انسان آرامش می دهد الَّذِینَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِکْرِ ا... أَلاَ بِذِکْرِ ا... تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ، همان کسانى که ایمان آورده‏‌اند و دل‌هایشان به یاد خدا آرام می‌‏گیرد، آگاه باش که با یاد خدا دل‌ها آرامش مى‌یابد»

و اولین راهى که اسلام براى برون رفت از نگرانی‌ها، اضطراب‌ها  و ترس و نا امیدی را پیشنهاد مى‌کند، ایمان و توکل به خداست. و من یتوکل علی ا...  فهو حسبه.

توجه قلبی  برخالقیّت مطلقه‏ى خدا، به اینکه همه آفرینش به دست خداست، هم بقا و ثبات هر چیز به اراده‏ى اوست، راهگشا همه گرفتاری‌هاست و مسجد بهترین محل نیایش و اقامه نماز و به یاد خدا بودن است و این مکان به انسان آرامش  روحی می‌دهد.

لذاحضور مستمر در مسجد سبب می‌شود که انسان از یک آرامش خوبی برخودارشود تا در مسیر زندگی به بی‌راهه نرود.

امروز بدلیل کثرت مشغله‌های  زندگی ماشینی و فرو رفتن در کسب مظاهر مادی در زندگی، از این کانون با معنویت غافل شده‌ایم و همین امر سبب فروپاشی کانون گرم خانواده‌ها شده است.

پیشنهاد نگارنده به مسئولین فرهنگی آن است، برای نجات از فرهنگ ابتذال غرب، مساجد را دریابید زیرا غفلت از آن خسارت جبران‌ناپذیری را بدنبال خواهد داشت.

انتهای پیام

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.